Vachtproblemen

Oorzaken en oplossingen

Oorzaken en oplossingen voor (tijdelijke) vachtveranderingen/vachtproblemen

Onze honden hebben verschillende vachttypes. We kennen stokhaar, gladhaar, ruwhaar, vilthaar, kroeshaar en de naakthonden. Het ene vachttype moet vaker worden verzorgd dan het andere. Deze vachttypes kunnen ook in lengte verschillen. Al deze verschillende vachttypes hebben een verschillende verzorging nodig.

Meerdere factoren hebben een positieve of een negatieve invloed op de huid- en vachtkwaliteit. Veel voorkomende huid- en vachtproblemen zijn: Haaruitval, een Doffe vacht, een Dunne vacht of jeuk.

Haaruitval

Gedurende het hele jaar door verliest de hond enkele haren, afhankelijk van de vacht. Twee keer per jaar zal de hond een 4-tal weken sterk haarverlies vertonen. Het dier is dan aan het verharen. In het voorjaar om de wintervacht kwijt te raken en in de herfst.  Dit geld niet voor alle vachttypes, vilthaar, kroeshaar en de naakthonden verharen geen twee keer per jaar. Breng de hond in de verharingsperiode naar de trimsalon, alle losse haren worden dan verwijderd.

Doffe vacht

Het talgklierproduct, de talg, wordt uitgescheiden langs de wortel van de haren. Borstelen verwijderd niet alleen de dode haren maar zorgt ook voor een gelijkmatige verdeling van de talg. Door de talg gaat de vacht glimmen. Vaak is stress een factor waardoor de huid erg dof is, er wordt dan geen of minder talg geproduceert.

Dunne vacht

Een dunne vacht ligt vaak aan het voer. De hond komt dan voedingsstoffen tekort. Vaak is er dan ook sprake van andere problemen naast de vacht. Deze honden krijgen waarschijnlijk niet een volledige of complete voeding aangeboden. Een goede aanvulling bij een compleet of volledig voer is dan zalmolie.

Jeuk

Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Haaruitval, een doffe vacht of een dunne vacht kunnen allemaal oorzaken van jeuk zijn. Tevens kunnen endo- of ectoparasieten ook jeuk veroorzaken. Het dier kan een allergie hebben of een hormonale stoornis. Bij jeuk moet het dier altijd goed worden onderzocht.

Een goede vachtverzorging is de basis van alle maatregelen om huid- en vachtproblemen te voorkomen. Borstel en kam je huisdier regelmatig. Dit helpt om losse haren te verwijderen, het masseert de huid (dit stimuleert de doorbloeding), het zorgt voor een goede verdeling van talg over de vacht en automatisch controleer je de gezondheid van huid en vacht. Je ziet of het dier b.v. vlooien of teken heeft.

Het dier wassen hoeft eigenlijk alleen te gebeuren wanneer er vachtproblemen zijn en natuurlijk als het dier erg vies is geworden. Gebruik bij het wassen wel altijd een hondenshampoo, deze ontvetten de huid minder en de vacht zal meer blijven glanzen. Voor een wasbeurt kan het dier altijd bij ons terecht in de trimsalon.

Voor meer informatie over huid- en vachtproblemen kunt u altijd contact met Trimsalon Plucky opnemen. 


Nagels knippen

Nagels

Bij normaal gebruik slijten de nagels voldoende af. Vaak is dit niet het geval en moeten ze geknipt worden. Nagels groeien voortdurend door. Te lange nagels kunnen pijn en moeilijk lopen veroorzaken. Te lange nagels kunnen in extreme gevallen zorgen voor het spreiden van de tenen en vergroeiingen. Bij een bezoek aan de trimsalon worden de nagels altijd geknipt.


Nieuwe reacties

24.01 | 15:46

KATTEN en KONIJNEN TRIMDAG
Zaterdag 22 januari Volgeboekt
Zaterdag 19 februari Volgeboekt
Zaterdag 26 februari Volgeboekt
Zaterdag 26 maart
Zaterdag 23 april
U brengt de dieren in een mandje, wij werken alleen op afspraak.
wij trimmen de dieren en u krijg

24.01 | 15:15

Graag zou ik mijn Brits Korthaar kat van 3 jaar willen laten trimmen.
Dit wordt haar eerste keer en daardoor zou ik er graag bij willen zijn. Ik hoor het graag

01.08 | 12:12

Goedemiddag wilt u via de mail contact opnemen met de trimsalon of telefonisch. Alvast bedankt groeten ingrid trimsalon plucky

29.07 | 06:53

Goedemorgen,
Heeft u toevalig de komende weken nog een plekje vrij voor een trimbeurt voor onze hond. Het is een poedelkruisinkje, klein formaat 😉.