Parasieten

Ecto-Parasieten

Ecto-parasieten leven op of in de huid van hun gastheer. Ze voeden zich met huidschilfers, bloed enz. Sommigen leven permanent in of op de huid van de gastheer en anderen komen alleen maar even bloedprikken. Parasieten hoeven niet altijd een ziekte te veroorzaken bij hun gastheer. Ze veroorzaken wel altijd onrust en/of een groeivertraging.

We kunnen de ecto-parasieten indelen in de volgende klasse: Insecten met vleugels (Vliegen, Muggen en Horzels), Insecten zonder vleugels (Luizen en Vlooien) en de Spinachtigen (Teken en Mijten)

Ahhhhhhggggg Wat zijn die vlooien vervelend. Ik blijf me krabben. Bij Trimsalon Plucky kunt u uw hond laten behandelen tegen parasieten...

Vlooien

Bij nummer 1 ziet u een volwassen vlo. Deze vlo gaat eitjes leggen, nummer 2. De eitjes worden larven, nummer 3.  De larve wordt een pop, nummer 4. De pop zit in een plakkerige cocon.  De pop kan maanden overleven in de cocon. De pop wordt uiteindelijk weer een jonge vlo, nummer 5.

De cyclus van de vlo kun je stoppen door tussen fase 1 en 2 het huisdier te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Was het dier met een anti-vlooienshampoo. Na de wasbeurt kunt u het dier preventief een anti-vlooienmiddel geven dat minimaal 4 weken werkzaam is. Het middel wordt toegediend door een pipetje met vloeistof in de nek te geven. Deze kan ook worden gegeven in combinatie met een pipet tegen teken. De vloeistof wordt opgenomen door de huid en komt uiteindelijk in het bloed van het huisdier terecht. Mocht de vlo dan bijten en het bloed in zich opnemen, dan zal de vlo overlijden. 

Tevens is het ook het beste om tegelijkertijd de levensomgeving van het dier te behandelen met een antivlooienmiddel. Met de levensomgeving bedoelen we b.v de honden/katten-mand of het tapijt in de huiskamer.

U kunt de cyclus van de vlo ook stoppen door bij fase 3 en 4 van de cyclus alle larven en poppen uit de omgeving te verwijderen. Een pop kan lange tijd onopgemerkt op het huisdier of in zijn omgeving blijven. Door een bepaalde prikkeling gaan deze zich ontpoppen tot jonge vlo. Dit kan gebeuren door b.v. terug te komen van vakantie en dan het hele huis even te laten doorluchten. Behandel het huis met een anti-vlooienmiddel. Voor meer informatie over vlooien of over de anti-vlooienmiddelen kunt u altijd contact met Trimsalon Plucky opnemen. 

Vlooiencyclus

De Teek

De teek heeft een rond lichaam met bovenaan een zwarte kop met 8 poten. Met de poten graven zij in de huid op zoek naar bloed. Het lichaam van de teek blijft zichtbaar op de huid en zwelt op naarmate er meer bloed wordt opgezogen. De kop en de poten blijven in de huid zitten. Teken zitten in bomen en in het struikgewas en vallen hieruit op mens en dier. Teken kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen zoals Bebesiose en de Ziekte van Lyme. Deze ziektes brengen ze over door middel van hun speeksel.

Een teek kan worden verwijderd met een tekentang. Met de tekentang pak je de teek vast bij de kop en draai je de teek naar links. Langzaam draaiend trek je de teek zo uit de huid. Verdoof een teek niet b.v. met alcohol voordat je de teek gaat verwijderen. Als reactie hierop leegt de teek zijn buik met bloed en speeksel in het dier. Zo worden ziektes dus snel overgebracht. Tegen teken kan preventief een vloeistof pipet worden gegeven in de nek. De vloeistof wordt opgenomen door de huid en komt uiteindelijk in het bloed van het huisdier terecht. Mocht de teek dan bijten en het bloed in zich opnemen, dan zal de teek overlijden. Het dier is met een pipet minimaal 4 weken beschermt tegen teken. Dit kan ook in combinatie met een vloeistof pipet tegen vlooien.

Let er altijd op na het verwijderen van de teek hoe de huid eruit ziet. Komt er op de plek waar de teek zat een ronde plek waarschuw dan uw dierenarts. Er is misschien een poot of een deel van de kop achtergebleven in de huid van mens of dier. De arts/ dierenarts kan ook gelijk kijken of hij het nodig vindt om op ziektes te controleren. Voor meer informatie over teken of over anti-teken middelen kunt u altijd contact met Trimsalon Plucky opnemen.

Teek

Endo-parasieten

Endo-parasieten leven in het lichaam van hun gastheer. De meest voorkomende endoparasiet is de worm.

We kunnen wormen indelen in de volgende klasse:

Rondwormen; deze zijn gastheerspecifiek. Dat wil zeggen dat elke diersoort eigen wormen heeft. (Spoelwormen, Longwormen en maagdarmwormen)

Platwormen: (Lintwormen en Zuigwormen)
O'Nee wormen. Snel mijn baasje om een ontwormingskuur sturen!!!...

Wormen

Bij bijna alle soorten wormen zal uw huisdier gaan vermageren. Bij een erge wormenbesmetting zullen er gebreksziekten op gaan treden. Een gebreksziekte ontstaat doordat er door de aanwezigheid van de worm niet genoeg voedingstoffen overblijven voor het dier zelf. Er kan b.v. een vitaminegebrek ontstaan.

Om wormen preventief tegen te gaan bij uw huisdier of om de wormen te bestrijden bij uw huisdier bestaan er verschillende middelen. Er bestaat een anti-wormenmiddel in de vorm van een pasta, pillen of een vloeistofpipet voor in de nek. De pipet is er ook in combinatie met een middel tegen vlooien. Het is voor uw huisdier het beste om deze 3 x per jaar (dus om de 4 maanden) preventief tegen wormen te behandelen.

Schrik niet na de behandeling. Mocht u uw huisdier behandelen tegen wormen dan komen deze wormen met de ontlasting mee naar buiten. Dit binnen 24 uur na de behandeling. Het is dus normaal om na een ontworming, de wormen in de ontlasting terug te vinden.

Voor meer informatie over wormen of over de anti-wormenmiddelen kunt u altijd contact met Trimsalon Plucky opnemen. 

Nieuwe reacties

24.01 | 15:46

KATTEN en KONIJNEN TRIMDAG
Zaterdag 22 januari Volgeboekt
Zaterdag 19 februari Volgeboekt
Zaterdag 26 februari Volgeboekt
Zaterdag 26 maart
Zaterdag 23 april
U brengt de dieren in een mandje, wij werken alleen op afspraak.
wij trimmen de dieren en u krijg

24.01 | 15:15

Graag zou ik mijn Brits Korthaar kat van 3 jaar willen laten trimmen.
Dit wordt haar eerste keer en daardoor zou ik er graag bij willen zijn. Ik hoor het graag

01.08 | 12:12

Goedemiddag wilt u via de mail contact opnemen met de trimsalon of telefonisch. Alvast bedankt groeten ingrid trimsalon plucky

29.07 | 06:53

Goedemorgen,
Heeft u toevalig de komende weken nog een plekje vrij voor een trimbeurt voor onze hond. Het is een poedelkruisinkje, klein formaat 😉.